Spożycie żywności wysokoprzetworzonej wiąże się z 48-53% wyższym ryzykiem zaburzeń psychicznych
„Spożycie żywności wysokoprzetworzonej wiąże się z 48-53% wyższym ryzykiem stanów lękowych i innych zaburzeń psychicznych oraz 22% większym ryzykiem depresji.” – piszą autorzy artykułu podsumowującego przekrojowe badania nad wpływem żywności wysokoprzetworzonej na zdrowie, zamieszczonego w tym roku w piśmie „British Medical Journal”.
Oto fragment tłumaczenia:
„Częstsze spożywanie żywności wysokoprzetworzonej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem 32 szkodliwych skutków zdrowotnych, w tym raka, poważnych chorób serca i płuc, zaburzeń zdrowia psychicznego i przedwczesnej śmierci.
Wyniki opublikowane dziś przez The British Medical Journal pokazują, że diety bogate w żywność wysokoprzetworzoną mogą być szkodliwe dla wielu układów organizmu (…).
Żywność wysokoprzetworzona, w tym pakowane wypieki i przekąski, napoje gazowane, słodkie płatki zbożowe oraz produkty gotowe do spożycia lub podgrzania, przechodzą wiele procesów przemysłowych i często zawierają barwniki, emulgatory, aromaty i inne dodatki. Produkty te mają również tendencję do wysokiej zawartości dodanego cukru, tłuszczu i/lub soli, ale są ubogie w witaminy i błonnik.
Mogą stanowić do 58% całkowitego dziennego spożycia energii w niektórych krajach o wysokich dochodach i gwałtownie wzrosły w wielu krajach o niskich i średnich dochodach w ostatnich dekadach.
Wiele poprzednich badań i metaanaliz powiązało wysoko przetworzoną żywność ze złym stanem zdrowia, ale żaden kompleksowy przegląd nie dostarczył jeszcze szerokiej oceny dowodów w tej dziedzinie.
Aby wypełnić tę lukę, naukowcy przeprowadzili przegląd parasolowy (podsumowanie dowodów na wysokim poziomie) 45 odrębnych połączonych metaanaliz z 14 artykułów przeglądowych wiążących żywność wysokoprzetworzoną z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi.
Wszystkie artykuły przeglądowe zostały opublikowane w ciągu ostatnich trzech lat i obejmowały prawie 10 milionów uczestników. Żaden z nich nie został sfinansowany przez firmy zajmujące się produkcją żywności wysokoprzetworzonej. (…)
Ogólnie rzecz biorąc, wyniki pokazują, że większa ekspozycja na żywność wysokoprzetworzoną była konsekwentnie związana ze zwiększonym ryzykiem 32 niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Przekonujące dowody wykazały, że wyższe spożycie żywności wysokoprzetworzonej wiązało się z około 50% zwiększonym ryzykiem zgonu związanego z chorobami układu krążenia, 48-53% wyższym ryzykiem stanów lękowych i innych zaburzeń psychicznych oraz 12% wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Bardzo sugestywne dowody wskazały również, że wyższe spożycie żywności wysokoprzetworzonej wiązało się z 21% większym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, 40-66% większym ryzykiem zgonu związanego z chorobami serca, otyłością, cukrzycą typu 2 i problemami ze snem oraz 22% większym ryzykiem depresji. (…)
Żywność wysokoprzetworzona szkodzi zdrowiu i skraca życie, twierdzą badacze.”
Źródła:
Consistent evidence links ultra-processed food to over 30 damaging health outcomes, The British Medical Journal, 2024.
Melissa M Lane, Elizabeth Gamage, Shutong Du, Deborah N Ashtree, Amelia J McGuinness, Sarah Gauci, Phillip Baker, Mark Lawrence, Casey M Rebholz,, Bernard Srour, Mathilde Touvier, Felice N Jacka, Adrienne O’Neil, Toby Segasby, Wolfgang Marx, Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analyses. British Medical Journal, 2024.